Fantastisk tävling av Filip på VM

VM i kvinnlig och manlig artistisk gymnastik 2023 avgjordes i år i Antwerpen, Belgien, mellan den 30 september och 8 oktober. Mästerskapet samlade de bästa gymnasterna från hela världen för en imponerande tävling.

Följande gymnaster representerade Sverige på herrsidan:

Marcus Stenberg, Lulegymnasterna (mångkamp)
Filip Lidbeck, Halmstad Frigymnaster (fristående)
Kim Wanström, Hammarbygymnasterna (fristående)

Filip i luften på sin andralänga, dubbel bak med dubbel skruv. Foto: Filippo Tomasi

Tankar innan VM

Filip beskrev sin känsla inför VM som positiv. Årets VM var hans tredje, vilket gav honom en värdefull rutin som han såg som en fördel.

Jo men lite, mest för att jag vet hur tävlingsdagen kommer se ut. Sen är känslan och pirret alltid samma för mig på tävling. Men jag känner mig laddad så det ska bli kul. Lite synd att vi inte har ett lag på herrsidan bara men kul att vi är några grabbar som åker i alla fall, säger Filip.

Filip kände tidigt på året att han var i bra form och det visade sig även på World Challenge Cup i Cottbus, Tyskland som gick i februari. Filip genomförde ett strålande fristående som räckte till en nionde plats, endast 0,033 poäng ifrån final. Surt såklart, men det var samtidigt den prestationen som gav honom en biljett till VM. Under våren tävlade han även på EM i samma gren. Det har med andra ord blivit mycket fristående för Filip det här året.

Definitivt besked om VM-platsen fick Filip under sommarens SM-vecka där han stod för ytterligare en kanontävling när han tog hem gulden i både fristående och hopp. Sedan dess har ett landslagsläger på Lingvallen varit en del av uppladdningen mot VM.

– Jag vill göra en serie där jag får 14,0 i poäng, det hade varit kul. Placering beror ju på hur andra kör så det är svårt att säga, men om jag klarar 14 poäng så är jag nöjd. Det är svårt men det kan gå. Jag fick det i somras på SM men jag har inte fått det internationellt någon gång, berättar han.

Filips poäng från tävlingen.
Fullständig resultatlista

Under VM

Filips uppladdning under veckan var bra, och han kände sig trygg med sina övningar och sin serie. Det visades tydligt under tävlingsdagen när Filip bjöd på en fantastisk serie som resulterade i ett personbästa på 14.133 poäng, vilket placerade honom på en imponerande 24:e plats. Därmed uppnådde Filip också sitt egna poängmål att nå över 14,0.

– Det känns bra! Det var en skön serie och gött att det är klart nu. Jag hade inga direkta spikar i landningarna så det kunde varit bättre, men det kan alltid vara bättre, sa Filip efter tävlingen avslutats.

Foto: Filippo Tomasi

Efter VM

Filips beskriver tävlingen med sina egna ord:
Mitt tredje VM är nu avslutat✅
Poängen blev 14.133 vilket är det bästa internationella resultatet jag någonsin gjort på fristående😆
Det har varit fokus på denna tävlingen direkt från starten av 2023 och att få prestera för Sverige när det väl gäller känns otroligt!
Tack till alla som har skickat meddelande❤️tack till alla som tittade hemifrån❤️ och tack till ni som kom och stöttade på läktaren❤️
Säsongen är inte över än dock.
25:e-26:e November är det NordEM i Halmstad arena och det är något alla borde se! Kom dit och stötta Sverige

Följ länken nedan för att se en film på Filips fantastiska Fristående:
Film på Filips Fristående

Vi är otroligt stolta över Filip Lidbeck och hans imponerande prestationer vid VM 2023. Genom god träningsmoral och dedikation, är hans resultat en inspirerande bedrift för våra yngre gymnaster. Filip är en lysande förebild och en fantastisk representant för både vår förening och svensk gymnastik som helhet. Vi ser fram emot att följa hans fortsatta framgångar och stödja honom under kommande tävlingar.

Tack, Filip, för att du inspirerar oss alla!

Föregående
Föregående

BRONS PÅ JNM

Nästa
Nästa

DUBBLA GULD PÅ USM I HERR & MIXED