HISTORIA
Halmstad Frigymnaster har en lång och riktigt spännande historia, som dessutom till stor del är helt unik. Det sistnämnda inte minst tack vare föreningens sedan länge riksberömda ”Träningscamp” i Frösakull som saknar motsvarighet i svensk gymnastik
Halmstad Frigymnaster, HFG, bildades den 22 januari 1940 av en liten skara unga män som tyckte om att stå på händer, bygga tablåer, slå volter, prova på nya gymnastiska former och idka friluftsliv. De hade ett förflutet inom Frisksportarrörelsen på 1930-talet och bebodde sommartid med sina tält ”Lägret” eller ”Campen” i Frösakull, som efter hand utvecklades till ovan nämnda ”Träningscamp”.
Ordförande i HFG blev Verner Sjöberg, 21 år, som även hade varit ordf. i Halmstads Frisksportsklubb.
Den inriktning som HFG:s pionjärer ägnade sig åt, med ”fri gymnastik” och träning i bl.a. ringar, räck och barr, avvek från dåtidens förhärskande Ling-gymnastik. De betraktades som en sorts rebeller av Halmstads Gymnastikkrets, som fördelade träningstiderna i staden. HFG hamnade därför sist i kön.
I början på 1950-talet riskerade HFG att självdö. De unga män som hade bildat föreningen hade lämnat ungkarlstillvaron, gift sig och bildat familj och fått delvis andra intressen. Återväxten var skral. En ungdomssatsning tillsammans med stadens folkskolor blev räddningen. Av den första kullen blev inte många kvar, men från den andra kullen - en knattegrupp - 1953, var det många som fortsatte till elitgymnaster och som senare kom att axla framträdande roller i HFG under decennier.
HFG:s framgångsrecept
Frigymnasternas ”småknattar”, som de kallades i lokalpressen, var en stor attraktion i Halmstad med omnejd på 1950-talet, och fortsatte att vara det även som juniorer och elitgymnaster. De ”Svenska Gymnastikspelen” vart fjärde år med inofficiella Trupp-SM plus utlandsresor till gymnastikfestivaler i Västtyskland, Holland, Belgien och England liksom sommarträningen i Frösakull höll igång elittruppen på 1960-talet. En speciell HFG-anda växte sig stark, som fortplantades till efterföljande generationer.
Manlig/Kvinnlig
HFG var under sina första 40 år en i huvudsak manlig förening (undantaget var en liten kvinnlig motionsgrupp på 1960-/1970-talet). 1977 etablerade sig HFG i Söndrum med en stor Knatte-grupp, som efterföljdes av ytterligare en, varpå trycket att starta en flickgrupp i HFG ökade. Efter moget övervägande i styrelsen och krav på att satsningen måste bli långsiktig och inte någon ”dagslända” startades föreningens första Flick-grupp 1980 i Söndrums Kyrkskola av Eva Wirdheim, som ledde gruppen under 10 år t.o.m. Trupp-SM i Umeå 1990. Efter 1980 tillkom den ena flickgruppen efter den andra och under sina senaste 41 år har alltså HFG varit en både manlig och kvinnlig förening.
Gymnastiska framgångar
Sedan 1980, då Trupp-SM infördes officiellt, tillhörde HFG landets bästa manliga Truppföreningar i 30 år, med mängder av SM-tecken i guld, silver och brons plus EM-guld 1996 och EM-silver 2004. I början på 2000-talet hade HFG:s damer kommit ikapp med tre SM-silver i rad och EM-silver 2002.
I Manlig AG har Anders Petersson 4 SM-guld plus 2 st EM-finaler, och Christopher Soos 2 SM-guld.
HFG:s styrka
Förutom HFG-andans kamratskap, ”en för alla - alla för en”, har föreningen kännetecknats av god organisation, stort gymnastiskt kunnande, stark förankring i kommunen samt stor ihärdighet och entreprenörskap. Utan dessa ingredienser hade tillkomsten av Gymnastikens Hus 1985, Klubbhuset 1994, Trupphallen 2002 och den gymnastiska utrustningen i Arenahallen 2010 inte varit möjliga.
Dokumentation av HFG:s historia
Få gymnastikföreningar i landet, om ens någon, lär ha en lika väldokumenterad historia som HFG med tidningsurklipp sedan 1940-talet och filmer och videor sedan 1960-talet på ett 80-tal dvd-skivor. Vidare finns ”En bok om HFG:s historia” (600 sidor, 1300 bilder) författad av Lars-Gunnar Wirdheim.